Naši vinaři
Naši dvorní dodavatelé vína
Naši dvorní dodavatelé vína
Vinařství Fučík je rodinné vinařství z Mikulova. Zemědělská a vinařská tradice rodiny Fučíků sahá až do 19. století a vyznačovala se vždy důrazem na kvalitu a produkci těch nejlepších vín. Vinařství produkuje přírodní a originální vína vysoké kvality, v nichž najdete terroir, ve kterém byly hrozny zrozeny. Vinařství Fučík tvoří víno bez chemie a umělých látek. Víno zraje při ležení na jemných kalech pomocí metody batonage nebo ještě přísnější metody sur-lie. Se sírou pracujeme pouze tam, kde je to nezbytně nutné a víno tak zraje prakticky úplně bez síry. Velké víno nelze udělat rychle, ale potřebuje čas. K zákazníkům se vína nedostávají na Martina, ale nejdříve 9 měsíců od sběru hroznů, často ještě později.
Vinařství Gotberg najdeme v obci Popice nedaleko jihomoravských Hustopečí. Vinařství hospodaří na téměř šedesáti hektarech vinic v chráněném území, přímo naproti Pálavě. Společnost je zapojena do mezinárodního projektu Ecowin, zabývající se ochranou přírody ekologizací vinohradnictví. Gotberg vyrábí špičková přívlastková vína, která jsou charakteristická pro tuto oblast. V nabídce tedy nalezneme Pálavu, Tramín červený, Ryzlink rýnský, Muškát moravský, Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, Sylvánské zelené, Rulandské modré, Merlot a Frankovku. Vinařství je známé i svým sídlem, tedy moderní budovou, která získala titul Nejlepší průmyslová stavba Jihomoravského kraje roku 2009.
VÍNO J. STÁVEK je rodinné vinařství situované v němčičském VINAŘSKÉM DVOŘE, který byl postaven v roce 1898. Specializuje se na fortifikovaná, rosé a cuvée vína. Fortifikovaná vína jsou speciální likérová vína vyráběná technologií portských vín. V rámci tzv. fortifikace se do kvasícího hroznového moštu přidává vinný destilát. Vinařství J. Stávek v roce 2016 zvítězilo v soutěži Vinařství roku v kategorii malých vinařství a o rok později se stalo absolutním vítězem této soutěže.
Rodinné Vinařství Kern z Březí u Mikulova obhospodařuje více než 20 hektarů vinic v jednom z nejteplejších míst mikulovské podoblasti. Dunajovická vrchovina, tedy konkrétně tratě Liščí vrch a Ořechová hora poskytují ideální půdní podmínky pro pěstování výjimečné vinné révy. Jakostní odrůdy Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Veltlínské červené rané, Ryzlink Rýnský, Rulandské bílé i šedé, Chardonnay, Sauvignon i ostatní bílé odrůdy zde dávají přívlastková vína vysoké jakosti. Na teplých tratích lze dosáhnout vyzrálosti také u modrých odrůd, třeba Zweigeltrebe, Modrý Portugal, Rulandské modré, Frankovka, Svatovavřinecké nebo Dornfelder.
Vinařství Plešingr, spol. s.r.o. založili v roce 1999 bratři Michal a Patrik.
Navázali tak na více než čtyřicetiletou zkušenost otce. Skloubili moderní techniku s tradiční technologií. Provoz firmy se nachází v katastru obce Dubňany přímo na cestě z Dubňan do Ratíškovic. Zde probíhá zpracování hroznů a první školení vína. Další provozovna s archivním sklepem se nachází ve Velkých Pavlovicích, zde také leží i vlastní vinice v trati Stará hora.
Vinařstvi Václav Šalša navazuje na dlouholetou rodinnou vinařskou tradici, jejíž první dochované zmínky sahají až do roku 1796. Na šestnácti hektarech starších a mladších vinic ve slovácké vinařské podoblasti okolo Kyjova se pěstují odrůdy jako Sauvignon, Chardonnay, Tramín kořenný, Hibernal, Malverina, Rulandské šedé, Muškát, Irsai Oliver, Pálava, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené, Solaris a Laurot. Vína jsou charakteristická i neobvyklým vzhledem lahví, respektive etiket, které vytvořil malíř Michal Halva.
Jakub Šamšula je moderní a dynamický vinař z Čejkovic. Specializuje se na výrobu limitovaných partií přívlastkových vín, převážně z bílých odrůd, pocházejících z redukovaných sklizní hroznů. Celou svou produkci vinařství lahvuje. Charakteristikou tohoto mladého rodinného vinařství je, že vyrábí úzký sortiment vín, což se trochu vymyká moravským zvyklostem. Šest bílých odrůd, dvě červené, pár lahví sektu. Hlavní důraz je zde kladen na přípravu suchých vín, jež vynikají jemností a čistotou chutě.
Vinařství Špalek je rodinným BIO vinařstvím, hospodařícím na deseti hektarech vinic na známé Kraví Hoře u Znojma. Jako vůbec první vinařství na Znojemsku zavedlo gravitační zpracování hroznů v novém, avšak historicky pojatém sklepě v Novém Šaldorfu. Kromě tradičních bílých, červených a růžových vín nalezneme v nabídce Vinařství Špalek i naší vinotéky i vína speciální, kupříkladu: Šaler (likérové víno), Sur lie (víno na kvasnicích), Edelspitz (víno vyrobené technologií 19. století), Barrique (víno zrající v dubových sudech) a Gryllus (rodinná značka pro prestižní cuvée).
Malé rodinné vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic nedaleko Kyjova hospodaří na dvaceti hektarech vinic. Díky kombinaci nejmodernějších technologií zpracování a zrání vína v dubových barrikových jsou bílá, červená a slámová vína z vinařství Štěpán Maňák oceňována na prestižních vinařských soutěžích a veletrzích. Vinařství je držitelem tří šampionů světových soutěží pod patronací O. I. V., příčemž získává další významná ocenění na světových soutěžích Vinalies, AWC, Terravino, Oenoforum, IWC a pravidelně je zastoupeno mezi 100 nejlepšími víny v Salonu vín ČR.
Vinařství Vajbar sídlí ve vinařské obci Rakvice, která je součástí velkopavlovické vinařské podoblasti. Vinařský provoz však najdete v nedaleké obci Zaječí. Mezi firemní vinotékou v Rakvicích a výrobou s vlastní vinotékou a degustačním sklepem vede krásná cyklostezka mezi vinohrady.
Přírodní rodinné vinařství pěstující víno na jižních svazích přírodního parku Výhon v Nosislavi. Vinařství se zaměřuje především na přírodní, nekvasinková BIO vína s dlouholetým potenciálem. Vinařství mimo vína nabízí také spousty vedlejších produktů jako hroznové želé, mošty, dýňové a meruňkové produkty. Vinařství existuje již od roku 1991, kdy ho založil pan Válka Karel a nastartoval filozofii vinařství a jeho další směřování.
Vznik rodinného vinařství Veverka se datuje rokem 1992, kdy se rozhodli navázat na dlouholetou rodinnou tradici a bohaté zkušenosti s pěstováním révy. V současnosti vinařství obhospodařuje na 15 ha vinic vysázených na prvotřídních tratích Čejkovic, ležících v jedné z nejteplejších lokalit jižní Moravy s velmi příznivými klimatickými a půdními podmínkami.
Založení firmy Vinselekt Michlovský a.s. v roce 1993 předcházela více než třicetiletá cesta vinařského guru Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc. profesionálním vinařským světem. Vinohrady se nacházejí v nejteplejších oblastech jižní Moravy, tedy v mikulovské a velkopavlovické podoblasti, zejména v okolí Pálavy. Řada Vinum Palaviense, kterou najdete i v naší vinotéce, představují limitovanou sklizeň originálních přívlastkových vín majících kontrolovaný původ na úpatí vápencových skal biosférické rezervace Pálava. Naopak řady vín Ch. Dowina jsou školeny technologií batonáže, jejíž podstatou je dočasné promíchávání vína s kaly obsahujícími stále aktivní kvasinky, přičemž nazrávání probíhá ve francouzských dubových sudech typu barrique. V nabídce vín máme i moderní nealkoholická vína revine.
Vinařství Waldberg Vrbovec je pojmenováno podle viniční tratě Waldberg, která je nejrozsáhlejší a zároveň jedna z nejkvalitnějších viničních tratí Znojemské vinařské podoblasti. Již od roku 1770 jsou vybraná vína skladována v rozsáhlém pískovcovém sklepě mezi obcemi Chvalovice a Šatov. Vinařství Waldberg s viničními tratěmi Waldberg, Slunný vrch, Vinice sv. Urbana, Dívčí hora, Ořechový vrch a s celkovou rozlohou 130 ha pěstuje vinnou révu v systému integrované produkce, což zajišťuje citlivý přístup k ochraně vinic. Produkce je zaměřena především na vína přívlastková a vína originální certifikace – VOC Znojmo. Dále jsou již tradičně velmi zajímavé odrůdy Rulandské bílé, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Rulandské šedé, Chardonnay nebo Zweigeltrebe.
Znovín Znojmo je výrobce tradičních odrůdových vín. Kromě nich najdete v nabídce také speciality – suché a polosuché pozdní sběry, vína kategorie výběr z hroznů a výběr z bobulí, vína ledová, slámová i šumivá vína – sekty. Společnost klade důraz na terroir, který umocní jedinečnost prostředí vinic, z nichž hrozny pocházejí. Terroir je objektivní vliv podloží, půdy, počasí, vody, slunce. Terroir znamená autentičnost vín, sňatek darů přírody a člověka. V naší vinotéce si vyberete i přívlastková vína označená samolepkou „ještěrka zelená“ nebo „ledňáček říční“.
Vinařství Mokruša je malé rodinné vinařství, které na šesti vinicích a dvou viničních tratích pěstuje především odrůdy Rulandské šedé, Sauvignon a Ryzlink rýnský. Důraz na čistotu, ovocnost, svěžest, šťavnatost, dlouhou dochuť, pikantní kyselinu a zřetelný odrůdový charakter každého vína představuje rozpoznávací znamení vín z tohoto malého vinařství slovácké vinařské podoblasti. Některá vína jsou vyráběna pomocí složitějších technologií, s delším pobytem moštu na slupkách hroznů a následným zráním vína v dubových nebo akátových sudech spolu s vinnými kvasnicemi. Díky tomu získávají tato vína neobyčejnou robustnost, krémovost a houževnatost. Přijďte ochutnat vína vytvořená s pokorou a rodinnou pečlivostí.
Na deseti hektarech vápencového podloží mikulovské vinařské podoblasti, v okolí známých vinařských obcí Perná a Dolní Dunajovice, vyrábí svá vína Vinařství Šoman. Vlajkovou lodí tohoto vinařství je především Ryzlink rýnský. Bílá a růžová vína tvoří 80 % produkce a jsou vyráběna reduktivní technologií s ohledem na typičnost dané odrůdy. Filozofií vinařství Šoman je nabízet tato vína jako mladá a svěží, na trh uváděná obvykle již v březnu. Vinařství se v současné době začíná více věnovat zrání vín v sudech, a to jak v sudech tipu barique, tak i ve velkých dubových, jak u červených, tak i bílých vín. „Réva vinná a víno pro nás není jen práce a zdroj naší obživy, ale je to především náš koníček, náš život!,“ říká vinař Marek Šoman.
Střední vinařská škola Valtice je jedinou vinařskou školou v České republice. Vyrábí vína z vlastních vinic, přičemž se na výrobě podílejí sami studenti. Již od roku 1873 se na hlinitopísčitých vinicích mikulovské vinařské podoblasti pěstují a vyrábějí vína pod hlavičkou vinařské školy Valtice. Střední vinařská škola produkuje převážně bílá a růžová vína, zatímco červená vína tvoří asi 10 % roční produkce. Vinařská škola vyrábí víno z hroznů vypěstovaných ve vlastních vinicích, které se rozprostírají pouze v katastru města Valtice. Roční produkce je 80 tis. lahví. V posledních letech jsou „školní“ vína vysoce oceňována na prestižních mezinárodních i tuzemských soutěžích, třeba Salonu Vín, Gran Prix Vinex, Národní soutěži vín atd.
V nabídce naší vinotéky naleznete také oblíbená portská vína a unikátní dezertní víno Madeira. Portská vína jsou pěstována na svazích řeky Douro, východně od portugalského města Porto. Portské se řadí mezi tzv. fortifikované neboli dolihované víno, což znamená, že se do něj v průběhu fermentace přidává vínovice. Portugalský ostrov Madeira, ležící přibližně 600 km západně od Maroka, dal název dezertnímu vínu, které se skladuje ve vyhřívaných místnostech o teplotě až 45˚C. Díky tomu vydrží Madeira svěží i několik měsíců po otevření.
Portugalská vína nejsou pouze vína portská. Víno se v Portugalsku pěstuje na více než 250 000 hektarech, a to především ve čtrnácti vinařských regionech s označením Vinho Regional. I když se v Portugalsku setkáme s tradičními odrůdami, jakými jsou Tinta Roriz (Tempranillo), Cabernet Sauvignon či Chardonnay, výraznou charakteristikou této země jsou i vlastní odrůdy, tedy například Alicante Bouschet, Touriga Nacional, Tinta Baroca, Tinto Cao , Touriga Francesa. Pojďte ochutnat portugalská vína z vinotéky Dobrý ročník 33.
V posledních letech se španělská vína stala jedněmi s nejoblíbenějších vín co do poměru cena/kvalita. Protože se ve Španělsku nedělí vína podle cukernatosti, naleznete v naší nabídce vína typu: Crianza (zrají 6 měsíců v dubových sudech a 18 měsíců v láhvi), Reserva (zrají 3 roky, přičemž minimálně 12 měsíců v dubových sudech, 12 měsíců v tancích a minimálně 12 měsíců v láhvi) či Cava (šumivé víno vyráběné z bílých odrůd Macabeo, Xarello, Parellada, z červených odrůd Garnacha, Monastrell, Pinot Noir pro výrobu růžové Cava).