Naši vinaři
Naši dvorní dodavatelé vína
Naši dvorní dodavatelé vína
Rodinné vinařství Gréger sídlí v jihomoravské vinařské obci Rakvice, která je součástí Velkopavlovické vinařské podoblasti. Vinařství obhospodařuje 7 hektarů vinic v tratích Kozí Horky, Trkmansko a Přítlucká Hora.
Vinařství dokáže oslovit milovníky vína mistrně zpracovanou Frankovkou, Pinotem, suchou Pálavou a kořenitým Veltlínem. Rodinné vinařství Gréger Rakvice využívá při výrobě klasickou starou metodu co nejdelšího kontaktu vína a kvasničných kalů. Vína jsou uchovávána v dřevěných sudech i nerezových tancích. Důležitou součástí rozvoje celého vinařství je pevné rodinné zázemí, kdy se celá rodina podílí na chodu vinařství.
„Víno, které chutná.“ To je filozofie vinařství VÍNO HRUŠKA sídlící v obci Blatnička ve Slovácké vinařské podoblasti. Už osmá generace vinařů obhospodařuje v současné době téměř 90 hektarů vinic.
Na nejvýše položených vinicích v podhůří CHKO Bílé Karpaty (380 m n. m.) se na vápencovém podloží utváří jedinečná vinná réva, ze které vznikají BIO vína a organická vína plná aromatičnosti a minerality. Právě místní „Terroir“ dodává vínům nezaměnitelný a jedinečný charakter.
Kvalita budoucího vína se utváří již na vinici. Vinařství pěstuje vinnou révu v souladu s ekologickým zemědělstvím a v přirozeném ekosystému. Hrozny jsou zpracovávány bezprostředně po sběru za pomoci moderních technologií, kdy nedochází k drcení stopek ani zrnek v hroznech.
Rodinné Vinařství Kern z Březí u Mikulova obhospodařuje více než 20 hektarů vinic v jednom z nejteplejších míst mikulovské podoblasti. Dunajovická vrchovina, tedy konkrétně tratě Liščí vrch a Ořechová hora poskytují ideální půdní podmínky pro pěstování výjimečné vinné révy. Jakostní odrůdy Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Veltlínské červené rané, Ryzlink Rýnský, Rulandské bílé i šedé, Chardonnay, Sauvignon i ostatní bílé odrůdy zde dávají přívlastková vína vysoké jakosti. Na teplých tratích lze dosáhnout vyzrálosti také u modrých odrůd, třeba Zweigeltrebe, Modrý Portugal, Rulandské modré, Frankovka, Svatovavřinecké nebo Dornfelder.
Rodinné vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic nedaleko Kyjova hospodaří na bezmála 25 hektarech jižních svahů v blízkosti pohoří Chřiby. Tato oblast je typická svými hlinitopísčitými a sprašovitými půdami, které dodávají vínům nezaměnitelnou vůni a chuť.
Na třech viničních tratích Feruňk, Hýselká Hora a Stará hora se pěstuje široká odrůdová skladba vín, tedy například Muller Thurgau, Rulandské bílé, Muškát moravský, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Merlot, Malbec, Savilon, Sylvánské červené, Hibernal, Malverina, Solaris, Souvignier gris a další.
Vinařství je držitelem tří šampionů světových soutěží pod patronací O. I. V., přičemž získává další významná ocenění na světových soutěžích Vinalies, AWC, Terravino, Oenoforum, IWC a pravidelně je zastoupeno mezi 100 nejlepšími víny v Salonu vín ČR.
Založení firmy Vinselekt Michlovský a.s. v roce 1993 předcházela více než třicetiletá cesta vinařského guru Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc. profesionálním vinařským světem. Vinohrady se nacházejí v nejteplejších oblastech jižní Moravy, tedy v mikulovské a velkopavlovické podoblasti, zejména v okolí Pálavy. Řada Vinum Palaviense, kterou najdete i v naší vinotéce, představují limitovanou sklizeň originálních přívlastkových vín majících kontrolovaný původ na úpatí vápencových skal biosférické rezervace Pálava. Naopak řady vín Ch. Dowina jsou školeny technologií batonáže, jejíž podstatou je dočasné promíchávání vína s kaly obsahujícími stále aktivní kvasinky, přičemž nazrávání probíhá ve francouzských dubových sudech typu barrique. V nabídce vín máme i moderní nealkoholická vína revine.
Vinařství Mokruša je malé rodinné vinařství, které na šesti vinicích a dvou viničních tratích pěstuje především odrůdy Rulandské šedé, Sauvignon a Ryzlink rýnský. Důraz na čistotu, ovocnost, svěžest, šťavnatost, dlouhou dochuť, pikantní kyselinu a zřetelný odrůdový charakter každého vína představuje rozpoznávací znamení vín z tohoto malého vinařství slovácké vinařské podoblasti. Některá vína jsou vyráběna pomocí složitějších technologií, s delším pobytem moštu na slupkách hroznů a následným zráním vína v dubových nebo akátových sudech spolu s vinnými kvasnicemi. Díky tomu získávají tato vína neobyčejnou robustnost, krémovost a houževnatost. Přijďte ochutnat vína vytvořená s pokorou a rodinnou pečlivostí.
VÍNO J. STÁVEK je rodinné vinařství situované v němčičském VINAŘSKÉM DVOŘE, který byl postaven v roce 1898. Specializuje se na fortifikovaná, rosé a cuvée vína. Fortifikovaná vína jsou speciální likérová vína vyráběná technologií portských vín. V rámci tzv. fortifikace se do kvasícího hroznového moštu přidává vinný destilát. Vinařství J. Stávek v roce 2016 zvítězilo v soutěži Vinařství roku v kategorii malých vinařství a o rok později se stalo absolutním vítězem této soutěže.
Vinařstvi Václav Šalša navazuje na dlouholetou rodinnou vinařskou tradici, jejíž první dochované zmínky sahají až do roku 1796. Na šestnácti hektarech starších a mladších vinic ve slovácké vinařské podoblasti okolo Kyjova se pěstují odrůdy jako Sauvignon, Chardonnay, Tramín kořenný, Hibernal, Malverina, Rulandské šedé, Muškát, Irsai Oliver, Pálava, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené, Solaris a Laurot. Vína jsou charakteristická i neobvyklým vzhledem lahví, respektive etiket, které vytvořil malíř Michal Halva.
Na deseti hektarech vápencového podloží mikulovské vinařské podoblasti, v okolí známých vinařských obcí Perná a Dolní Dunajovice, vyrábí svá vína Vinařství Šoman. Vlajkovou lodí tohoto vinařství je především Ryzlink rýnský. Bílá a růžová vína tvoří 80 % produkce a jsou vyráběna reduktivní technologií s ohledem na typičnost dané odrůdy. Filozofií vinařství Šoman je nabízet tato vína jako mladá a svěží, na trh uváděná obvykle již v březnu. Vinařství se v současné době začíná více věnovat zrání vín v sudech, a to jak v sudech tipu barique, tak i ve velkých dubových, jak u červených, tak i bílých vín. „Réva vinná a víno pro nás není jen práce a zdroj naší obživy, ale je to především náš koníček, náš život!,“ říká vinař Marek Šoman.
Vinařství zakládající si na osobním přístupu, vstřícnosti a otevřenosti. To je Vinařství Vladimír Tetur z Velkých Bílovic. Díky rodové vinařské tradici sahající až do roku 1620, společně s moderními technologiemi výroby, mohla vzniknout neobyčejná autentická vína.
Vinice nacházející se v katastru Velkých Bílovic na 22 hektarech půdy zásobují vinařství čtrnácti bílými a jedenácti červenými odrůdami vinné révy. Vína nejsou vyráběna pouze jedním stylem, ale více způsoby. Ochutnat tak můžete například autentické Chardonnay Tomala vyráběné Kachetinskou metodou, neutrální Old Style Veltínské zelené a Tramín červený nebo Chardonnay Remake.
Bílá vína jsou uchovávána v nerezových tancích s řízenou teplotou a červená vína leží ve speciální místnosti v barrique a velkoobjemových dřevěných sudech.
Na okraji obce Havraníky a nedaleko životodárné řeky Dyje se nachází Vinařství THAYA Havraníky. Kombinací tradičních postupů výroby a zároveň zušlechťováním technologií 21. století vznikají nezaměnitelná plná vína charakteristická svou kořenitou chutí.
Vinařství hospodaří na 105 hektarech vlastních vinic, které se nacházejí v okolí vinařství i v sousedních obcích Hnanice, Šatov, Vrbovec a Dyjákovičky. Díky nezaměnitelným klimatickým podmínkám a podloží Znojemské vinařské podoblasti jsou vína typická svěžestí a plnými chutěmi.
Vína zrají v nerezových tancích a dubových sudech. Pro každou odrůdu se vyrábějí sudy jiné velikosti, se specifickým typem pálení a doby sušení dřeva. Vína THAYA sklízí úspěchy na mezinárodních i národních vinařských soutěžích.
Vinařství Vajbar sídlí ve vinařské obci Rakvice, která je součástí velkopavlovické vinařské podoblasti. Vinařský provoz však najdete v nedaleké obci Zaječí. Mezi firemní vinotékou v Rakvicích a výrobou s vlastní vinotékou a degustačním sklepem vede krásná cyklostezka mezi vinohrady.
Přírodní rodinné vinařství pěstující víno na jižních svazích přírodního parku Výhon v Nosislavi. Vinařství se zaměřuje především na přírodní, nekvasinková BIO vína s dlouholetým potenciálem. Vinařství mimo vína nabízí také spousty vedlejších produktů jako hroznové želé, mošty, dýňové a meruňkové produkty. Vinařství existuje již od roku 1991, kdy ho založil pan Válka Karel a nastartoval filozofii vinařství a jeho další směřování.
Vznik rodinného vinařství Veverka se datuje rokem 1992, kdy se rozhodli navázat na dlouholetou rodinnou tradici a bohaté zkušenosti s pěstováním révy. V současnosti vinařství obhospodařuje na 15 ha vinic vysázených na prvotřídních tratích Čejkovic, ležících v jedné z nejteplejších lokalit jižní Moravy s velmi příznivými klimatickými a půdními podmínkami.
Znovín Znojmo je výrobce tradičních odrůdových vín. Kromě nich najdete v nabídce také speciality – suché a polosuché pozdní sběry, vína kategorie výběr z hroznů a výběr z bobulí, vína ledová, slámová i šumivá vína – sekty. Společnost klade důraz na terroir, který umocní jedinečnost prostředí vinic, z nichž hrozny pocházejí. Terroir je objektivní vliv podloží, půdy, počasí, vody, slunce. Terroir znamená autentičnost vín, sňatek darů přírody a člověka. V naší vinotéce si vyberete i přívlastková vína označená samolepkou „ještěrka zelená“ nebo „ledňáček říční“.
Také znáte ten pocit, kdy byste si dali skleničku vína, ale nemůžete? Ať už potřebujete řídit, jste abstinenti nebo nastávající maminky, máme pro vás dobrou zprávu. O chuť vína nemusíte vůbec přijít. Nealkoholické víno zažívá doslova boom, a proto jeho nabídka stoupá.
Nealkoholické víno se vyrábí ze skutečného vína pomocí tzv. dealkoholizace, tedy odpařováním alkoholu při nízkých teplotách ve vakuových komorách. Díky tomu si víno zachovává svou charakteristickou vůni a chuť.
V naší vinotéce nabízíme zákazníkům nealkoholická vína z vinařství Vinselekt Michlovský a vinařství VÍNO HRUŠKA z Blatničky. Kromě bílých, červených a růžových nealkoholických vín si můžete pochutnat také na jemných perlivých vínech Frizzante.
V nabídce naší vinotéky naleznete také oblíbená portská vína a unikátní dezertní víno Madeira. Portská vína jsou pěstována na svazích řeky Douro, východně od portugalského města Porto. Portské se řadí mezi tzv. fortifikované neboli dolihované víno, což znamená, že se do něj v průběhu fermentace přidává vínovice. Portugalský ostrov Madeira, ležící přibližně 600 km západně od Maroka, dal název dezertnímu vínu, které se skladuje ve vyhřívaných místnostech o teplotě až 45˚C. Díky tomu vydrží Madeira svěží i několik měsíců po otevření.
Portugalská vína nejsou pouze vína portská. Víno se v Portugalsku pěstuje na více než 250 000 hektarech, a to především ve čtrnácti vinařských regionech s označením Vinho Regional. I když se v Portugalsku setkáme s tradičními odrůdami, jakými jsou Tinta Roriz (Tempranillo), Cabernet Sauvignon či Chardonnay, výraznou charakteristikou této země jsou i vlastní odrůdy, tedy například Alicante Bouschet, Touriga Nacional, Tinta Baroca, Tinto Cao , Touriga Francesa. Pojďte ochutnat portugalská vína z vinotéky Dobrý ročník 33.
V posledních letech se španělská vína stala jedněmi s nejoblíbenějších vín co do poměru cena/kvalita. Protože se ve Španělsku nedělí vína podle cukernatosti, naleznete v naší nabídce vína typu: Crianza (zrají 6 měsíců v dubových sudech a 18 měsíců v láhvi), Reserva (zrají 3 roky, přičemž minimálně 12 měsíců v dubových sudech, 12 měsíců v tancích a minimálně 12 měsíců v láhvi) či Cava (šumivé víno vyráběné z bílých odrůd Macabeo, Xarello, Parellada, z červených odrůd Garnacha, Monastrell, Pinot Noir pro výrobu růžové Cava).